Sprijiniți primul film documentar despre educația și industria IT din România!


DEMO VIDEO

În clipul demo de mai jos, puteți vedea pe scurt povestea filmului, stilul artistic și interviuri cu cele două personajele principale. Documentarul va fi produs în 2024, după ce vom avea sprijinul financiar al sponsorilor noștri. Așadar, deocamdată nu există imagini filmate și de aceea toate ilustrațiile din acest acest demo sunt strict cu titlu de prezentare. Conținutul acestei pagini este privat, doar pentru sponsorii noștri! Vă rugăm nu dați share!


BENEFICIILE SPONSORULUI

  • Filmul poate fi un instrument de marketing pentru campaniile sponsorului nostru în domeniul educației, cercetării și inovațiilor IT. Totodată poate fi folosit în comunicarea pentru instruirea, recrutarea și chiar motivarea angajaților. Sponsorul nostru comunică mesajul iar noi venim cu emoția și empatia, prin care acest mesaj se transmite mult mai profund. Prin experiența celor peste 15 ani de munca, peste 20 de filme realizate și peste 60 de premii internaționale, știm să construim această emoție pe care sponsorul nostru o poate exploata pentru o comunicare eficientă.

  • Documentarul poate fi proiectat la evenimentele de lansare ale unor produse sau servicii IT&C ale sponsorului nostru.

  • Un film este mult mai complex și cu impact emoțional mult mai mare, comparativ cu o reclamă TV sau online. Astfel, sponsorul nostru poate transmite mesajul de marketing mult mai eficient.

  • În mod firesc vor exista și secvențe de product placement cu diverse produse ale sponsorului nostru.

  • Logo-ul sponsorului va fi prezentat pe genericul de început și final al filmului, cât și în trailer și pe afișul oficial al filmului.

  • Fiind subtitrat în limba engleză, documentarul va putea fi folosit și ca un „brand de țară”, promovând România ca un jucător puternic în domeniul IT prin inginerii și tehnologiile revoluționare venite din spațiul românesc. Astfel, documentarul poate fi proiectat și în cadrul evenimentelor internaționale de lansare a produselor sau serviciilor sponsorului, oriunde în lume!  

  • Conținutul final al filmului va fi gândit alături de sponsorii noștri, pentru a include în documentar interviuri cu persoane cheie din companii: Founder, CEO, Manageri sau Ingineri. Pe această cale, alături de povestea celor doi tineri informaticieni talentați, filmul va prezenta inginerii și realizările tehnologice revoluționare ale sponsorilor noștri.

  • Sponsorul nostru poate proiecta filmul și în școli sau universități, ca instrument interactiv de atragere a tinerilor către domeniul IT.

  • Sponsorul nostru va fi menționat verbal în cadrul tuturor evenimentelor oficiale de lansare a filmului unde este permisă menționarea verbală.

  • „Romania IT” va fi primul film documentar despre educația IT în România. Fiți alături de noi în acest demers unic și original!


PROIECTUL

Rezumatul Filmului

Domeniul IT&C reprezintă 6% din PIB-ul României. Dar sub 10% din populație are cunoștințe digitale avansate. Mult sub media Europeană. De aceea e foarte importantă reducerea decalajului dintre estul și vestul continentului în domeniile educației și cercetării în IT. Statisticile arată că peste 101 000 de persoane sunt angajate în IT&C, reprezentând 2% din segmentul angajat a populației din țară, dar mulți angajatori sunt dezamăgiți depregătirea absolvenților și de aceea e nevoie de schimbarea mentalității în educație. Totuși, există și tineri deosebiți. Alexandra și Teo sunt informaticieni foarte talentați. Alexandra e din Bozovici – Banat. În cealaltă parte a țării, Teo a copilărit în Ciurea – Moldova. Copiii de la sate sunt cei mai afectați de evoluția digitală. De aceea educația și accesul la tehnologie sunt esențiale pentru dobândirea abilităților secolului XXI. Prin educația copiilor, câștigă întreaga comunitate. Alexandra a plecat din satul natal la Timișoara. Teo studiază la Iași. Alături de povestea celor doi tineri informaticieni talentați, vom descoperi și proiectele sponsorilor noștri din centrele IT importante ale țării. Fie că e vorba de automatizări, cybersecurity, big data, internet of things, combaterea schimbărilor climatice, aplicații în medicină sau inteligență artificială, „Romania IT” va prezenta realizări extraordinare ale inginerilor români. Vom afla astfel că prin tehnologie, automatizări și AI, umanitatea câștigă mai mult timp liber pentru creștere și dezvoltare. De fapt, „Romania IT” va fi primul film despre educația și industria IT din România!

Personajele Principale

Firul roșu al filmului va fi urmărit prin două personaje principale: Alexandra și Teo. Aflați în două colțuri diferite ale României, cei doi tineri informaticieni talentați vor fi “eroii” acestui documentar motivațional și emoționant despre educația IT din Romania.

Alexandra este în în primul an de facultate și provine din Bozovici, un mic sătuc din regiunea Banatului, celebru pentru Cascada Bigăr. Plecată dintr-o comunitate defavorizată, ea a reușit să spulbere toate barierele sociale. Acum studiază la Politehnica din Timișoara și își dorește o carieră ca inginer IT. Este olimpică, de o inteligență extraordinară, care demonstrează că se poate să îți depășești condiția socială prin educație.

Teo este din Ciurea, un sat din suburbiile Iașului. Asemeni Alexandrei și el a copilărit la țară.

Amândoi tinerii sunt foarte buni “science communicators”. Lucru foarte rar, pentru că cei mai mulți ingineri sunt mai tăcuți și stângaci în comunicare. Dar Alexandra și Teo comunică extraordinar de empatic. Când transmit un mesaj o fac sincer, onest și chiar cu emoție. Tocmai de aceea, după o căutare de aproape 6 luni prin toată țara, i-am ales ca eroi ai documentarului “România IT”. Prin intermediul lor vom ilustra tematica educațională și motivațională a filmului. Mai mult, filmul dorim să urmărească și relațiile lor cu profesorii, arătând astfel și importanța profesorilor merituoși în educația tinerilor. 

Dincolo de povestea celor doi eroi, documentarul va prezenta în paralel și activitatea, acțiunile și angajații deosebiți ai sponsorilor noștri.

Transformarea Socială

Firul principal al poveștii va arăta transformarea prin educație a tinerilor veniți din comunități defavorizate. Prin acest proiect artistic ne propunem să transmitem un mesaj de încurajare a copiilor din familii vulnerabile: prin educație e posibil să schimbi inegalitățile în oportunități!

În România de azi există un puternic “digital divide” între copiii care au acces la tehnologie și cei care nu au aceste oportunități. Se creează astfel o falie între aceste două lumi, care poate fi estompată sau chiar eliminată prin educație.

De fapt, ajutând copiii se ajuta întreaga comunitate din care fac parte. Pentru ca tinerii întotdeauna visează să îmbunătățească cumva locul de unde au venit. De exemplu, Alexandra, eroina noastră din Bozovici, își dorește să facă o platformă socială online unică și gratuită a satului de unde provine, prin care tinerii să se ajute cu informații în mediul digital. Ea a înțeles că tehnologia accelerează realizările umanității și de aceea este esențial ca toți să avem acces la aceste resurse în mod egal.

Mesajul Motivațional

Documentarul va urmări cum talentul oferă libertatea de a ieși dintr-o condiție socială defavorizată. Accesul la nevoi de bază, la educație si la tehnologie digitală este esențial pentru comunitățile modeste din satele țării. De aceea mesajul motivațional al viitorului film e dedicat tinerilor talentați din aceste comunități vulnerabile, pentru că ei sunt cei mai afectați de evoluția digitală. Accesul la tehnologie este esențial pentru dobândirea abilităților necesare pentru secolul XXI și atingerea maximului de potențial.    

Educația și Tehnologia

Importanta tehnologiilor digitale în educație s-a evidențiat mai ales în timpul pandemiei, când toata lumea a trebuit să se adapteze în timp record la școala online. De aceea abilitățile digitale au devenit esențiale pentru elevi și profesori. Contextul acestei provocări mondiale ne-a arătat cât e important să dezvoltam competențe digitale de la o vârstă frageda!  

Școala și Angajatorii

Pregătirea tinerilor a devenit o problema reală pentru angajatorii din domeniul IT, deoarece absolvenții nu vin bine pregătiți din școală. Există diferențe foarte mari între așteptările pe care le au angajatorii și calitatea pregătirii absolvenților. Analizând această problemă a pieței muncii, într-un articol din Ziarul Financiar e menționat că “aluatul din fabrica numită școală este un aluat bun, dar la absolvire este ca o prăjitură stricată”. Tocmai de aceea realizarea acestui film documentar si mesajul acestuia este foarte actual si necesar!

65% dintre copiii care trec de clasa I se pierd pe drum și nu ajung să ia bacalaureatul, de aceea este nevoie de o intervenție masivă în educație pentru schimbarea mentalității și pentru a-i face pe copii să le placă la școală! Chiar dacă informatica poate părea o materie greoaie, ea poate fi prezentată într-o maniera în care copiii să o absoarbă interactiv. Pentru că dacă copiii vor fi speriați cu o curiculă rigidă, s-ar putea să nu avem rezultatul dorit. Știm că toate companiile puternice din IT au educația foarte aproape de misiunea lor și tocmai de aceea documentarul “România IT” vine în întâmpinarea acestei provocări, oferind un instrument de comunicare inedit, emoționant și original pentru atragerea tinerilor spre domeniul tehnologiei.

Modul în care ne uităm la educație va dicta prosperitatea economiei și a țării. De aceea trebuie să mergem către copii cu un instrument potrivit pentru a-i ajuta să înțeleagă lumea digitală. Tocmai în această privință documentarul “România IT” va fi o unealtă excelentă de comunicare pentru sponsorul nostru. Filmul poate fi folosit în diverse programe educaționale, pentru că întotdeauna e mai interesant să te uiți la un film decât să asculți o lecție clasică!  

Importanța Europeană

Importanța educației digitale e subliniată chiar la nivel oficial european. În octombrie 2020 Comisia Europeană a lansat “Planul de acțiune pentru educația digitală”, un document care analizează adaptarea școlii la mediul online în pandemie. Prin acest document se susține o educație de înaltă calitate, incluzivă și accesibilă în Europa. Observând importanța majoră acordată educației digitale la nivel European, ne-am propus să abordăm acest subiect într-un film documentar. Ar fi primul film despre educația IT din România!   

Educația și viitorul

65% dintre copiii care azi intră în scoala primară vor ajunge să lucreze în joburi care acum încă nu s-au inventat! De exemplu, în urmă cu 20 de ani nu exista jobul de data scientist care acum e foarte căutat și în rapidă creștere pe Linkedin. De aceea abilitățile copiilor trebuie dezvoltate din timp, ca sa fie apți pentru joburile de mâine. Pregătirea pentru munca viitorului începe acum! Iată un argument pentru care documentarul „România IT” trebuie făcut cât mai repede, în anul 2024!

Practic vorbim de nevoia unui ABC pentru competențe digitale. Sigur, nu toți copiii trebuie sa devină programatori, dar trebuie sa aibă o baza de cunoștințe comune, pentru a deveni mai autonomi, să depindă mai puțin de ceilalți și să înceapă singuri să-și formeze o traiectorie de învățare. În lumea de azi, când lucrurile evoluează așa de repede, modelul tradițional de studiu – muncă - pensionare este de domeniul trecutului. Cu toții trebuie sa parcurgem tranziția către așa numitul “life long learning”.

Profesori Merituoși

În cei peste 30 de ani de după ’89, rolul profesorilor în societate a fost din ce în ce mai diminuat. Dar paradoxal, profesorul are una din cele mai importante meserii, pentru ca formează viitoarea generație! De aceea, în film dorim sa prezentăm și importanța unui profesor deosebit, talentat și dedicat, pentru ca educația copiilor să fie corectă și la absolvire cunoștințele acestora sa fie mult mai apropiate de așteptările angajatorilor.

Copyright si libertate artistică

Regizorul filmului va păstra toate drepturile artistice de autor ale acestei producții. Filmul va fi creația artistică a întregii echipe de artiști din toate departamentele, care trebuie să-și exercite creativitatea în libertate totală.


CALENDAR ȘI MEDIA PLAN

Producția și finalizarea documentarului vor dura aproximativ un an. De la începutul primăverii anului 2024 până în primăvara anului 2025, așa cum este descris mai jos:

  • Semnarea contractului de sponsorizare: Ianuarie - Februarie 2024

  • Pregătire și filmare: Februarie – septembrie 2024

  • Etapa Preliminară de post-producție: Aprilie – iulie 2024

  • Etapa Principală de post-producție: Iulie 2024 – martie 2025.

  • Lansare oficială TV și online: Primăvara anului 2025

Filmul documentar "Romania IT" va avea o durată de 52 minute (așa-numita "oră clasică" pentru o emisiune de televiziune) și va urma circuitul clasic al unui documentar de televiziune: După finalizare va fi lansat simultan online (pe canalele sponsorului nostru) și la TV. Casa noastră de producție are o tradiție veche cu TVR1 unde a difuzat deja aproape 10 de documentare în ultimii 8 ani, astfel filmul va fi propus pentru difuzare la televiziunea națională. În același timp, în funcție de campaniile de marketing sau CSR ale sponsorului nostru, filmul poate fi lansat și în cadrul evenimentelor de lansare a unor noi produse sau servicii ale partenerilor noștri.


DOCUMENTAR PREMIUM

Calitatea filmului va fi la nivelul documentarelor de la Discovery, National Geographic sau BBC. Un posibil exemplu de documentar de înaltă calitate produs în România ar putea fi „România Neimmanzita” susținut de Auchan în calitate de sponsor. Pentru a avea acest aspect premium, filmul “România IT” va fi realizat de o echipă de profesioniști premiați la nivel internațional, cu peste 15 de ani de experiență în documentare. Regizorul și producătorul filmului va fi Sabin Dorohoi, un producător de film cu peste 60 de premii și nominalizări la nivel mondial, care a produs filme și documentare laureate la nivel internațional în festivaluri de film din întreaga lume: Los Angeles, Cannes, Palm Springs, Geneva, Montpellier, Paris, Capalbio, Reykjavik, Chicago, Geneva, Roma, Berlin, Paris, Vilnius, San Francisco, Regensburg sau New Mexico. A fost primul și singurul regizor român care a prezentat un film românesc la cea mai faimoasă competiție muzicală din lume: Eurovision Viena 2015. Mai mult decât atât, cum „România IT” va fi un documentar unic despre educația IT din România, ne dorim să-l filmăm și cu cea mai bună cameră din lume. Pentru a menține standardul de calitate cât mai ridicat posibil, este natural să utilizam cele mai avansate echipamente tehnice. Portofoliul internațional al companiei de producție și al regizorului de film poate fi găsit pe http://www.wtscinema.com/portfolio


BUGETUL ȘI FINANȚAREA

Propunem realizarea unui documentar de cea mai înaltă calitate, similar producțiilor de la BBC, Discovery sau National Geographic. Documentarul „România Neîmblânzita” pe care l-am menționat anterior este un exemplu în privința calității pe care ne-o dorim pentru „România IT”. Diferența este că filmul nostru va fi despre educația IT și realizări tehnice autohtone, în loc de viața sălbatică a României. Deși „România IT” este un proiect mare care are nevoie de un partener puternic, comparativ cu exemplul anterior putem oferi aceleași rezultate cu costuri semnificativ reduse! Potrivit revistei Forbes, bugetul total al producției „Romania Neîmblânzită” poate fi găsit aici. Cu toate acestea, având peste 15 ani de experiență în domeniul filmului și lucrând cu o echipă premiată, suntem încrezători că putem oferi aceeași calitate într-un buget mult mai mic!

Filmul este produs alături de partenerii noștri de la Asociația Arta Banatica Cinematica, care este înregistrată în registrul entităților/unităților de cult din România, astfel încât sponsorul nostru va putea să își deducă întreaga sponsorizare.

Toate detaliile privind bugetul și sponsorizarea sunt extrem de importante, astfel încât acestea vor fi discutate doar în cadrul unei întâlniri directe cu sponsorul nostru.


 DEADLINE

Decizia de a sprijini acest proiect trebuie luată până la finalul anului 2023.  


CONTACT

Sabin Dorohoi – regizor și producător

+40 724 008 931

sabindorohoi@yahoo.com