Documentarul ”Banatul Montan” este în etapa de finanțare. De aceea, deocamdata nu există imagini filmate. Secvențele folosite în această prezentare video sunt filmări de arhivă din portofoliul wtscinema.com, utilizate în acest material video cu scop ilustrativ. 

REZUMAT

Caraș-Severin. Anul 101. Trupele romane intră în Dacia prin Banat. Formarea poporului român a început în actualul Județ Caraș-Severin. Aceasta va fi intriga documentarului “Banatul Montan” care va prezenta județul Caraș-Severin. Vom descoperi 7 orașe: Moldova Nouă cu Defileul Dunării, Băile Herculane cu istoria străveche, Oravița cu farmecul baroc, Anina cu Semeringul Bănățean, Caransebeș cu Serbările Cetății, Bocșa cu muzeul Constantin Lucaci si Reșița cu cu istoria metalurgică. Acestea sunt doar câteva din obiectivele turistice care le vom descoperi în orașe. Totodată, documentarul va înfățișa natura salbatică și festivaluri bănățene. Pentru atragerea turiștilor străini, daca se va obtine finantarea pentru varianta prelungita de 52 de minute, filmul ar putea fi prezentat în limba engleză. În 2021, Timisoara va fi Capitală Culturală Europeană și așteptăm un numar de peste un milion de turisti. Tocmai de aceea ar fi recomandata realizarea în limba engleză! Documentarul va reprezenta imaginea judetului Caraș-Severin la târguri de turism și ar putea fi un cadou inedit pentru oaspeții oficiali. Avem deja garanția difuzarii filmului TVR1, exprimată printr-o scrisoare de intenție, care poate fi accesată aici. De aceea documentarul trebuie realizat în 2017, pentru a fi difuzat în 2018, când se împlinește Centenarul Marii Uniri. Pentru că tema filmului este despre formarea poporului român și a identității nationale, într-un spațiu de legendă: Caraș-Severin! 


MOTIVE

- Pentru anul 2021, când Timișoara va fi capitală Europeană, se preconizează cel puțin un milion de turiști. Promovat internațional, din timp, filmul documentar ”Banatul Montan”, realizat în limba Engleză, va face ca mulți dintre acești turiști străini să își facă planuri de vacanță și în Caraș-Severin, când vor veni să viziteze Timișoara!  

- În anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Dacă documentarul ”Banatul Montan” va fi finanțat și realizat în anul 2017, acesta va fi difuzat la TVR1 în repetate rânduri de-a lungul anului 2018! Scrisoarea de intenție a TVR1 în privința difuzării și promovării acestui documentar poate fi accesată aici. În mod simbolic, documentarul va prezenta turiștilor telespectatori locul de formare al Poporului Român (în Banat), în anul centenarului Marii Uniri!

- Filmul ar putea fi imaginea județului Caraș-Severin la târguri turistice din țară și străinătate.  Multe județe au și materiale video când prezintă oferta turistică la târgurile de turism. Astfel Caraș-Severin ar putea avea unul din cele mai spectaculoase filme de prezentare la târgurile de profil. 

- După finalizare, premiera documentarului ”Banatul Montan” ar putea fi la cinematograful Dacia din Resita. 

- Dacă Filmul ”Banatul Montan” va beneificia de finanțare pentru a fi realizat în forma prezentată mai sus, va fi cel mai complex documentar internațional realizat despre județul Caraș-Severin în ultimii 25 de ani.  

- Daca va avea finantare pentru versiunea completa, de 52 de minute, este foarte posibil sa fie realizat în limba Engleza. De aceea documentarul poate fi dat cadou la oaspeti oficiali din țară și străinatate. 

-  Realizarea documentarului trebuie să se facă în anul 2017 din multiple motive enunțate anterior, mai ales pentru a beneficia de expunerea pe care o va avea în anul 2018, la Centenarul Unirii, ca film care prezintă însăși istoria formării Poporului Român și pentru a beneficia de avantajul promovării propuse de TVR1, conform scrisorii de intenție, prin care SRTV-TVR1 își exprimă dorința de a difuza filmul, în cazul în care va fi realizat.